Palo santo – zastosowania. Oto, do czego się go używa

Palo santo – zastosowania. Oto, do czego się go używa

Palo santo to drzewo występujące powszechnie w Ameryce Środkowej i Południowej, a jego nazwa znaczy dosłownie „Święte drzewo”. Jego zastosowania są bardzo szerokie – obejmują zarówno rytuały religijne, medycynę ludową, medytację, jak i kosmetykę czy aromaterapię. Największą zaletą palo santo jest zapach: dużo delikatniejszy, niż ciężki, korzenny aromat jego „kuzyna” – kadzidłowca. Drewno palo santo wykorzystywane jest także do produkcji naczyń do picia yerba mate. Drzewo to objęte jest ochroną gatunkową na terenach swojego naturalnego występowania. Najczęściej spotkać je można pod postacią suszonych drewienek.

Wśród najpowszechniejszych zastosowań palo santo możemy wymienić:

  • kadzidło – z drewna palo santo produkowane są kadzidła o niezwykłej woni, która relaksuje i wprowadza wyjątkową aurę do pomieszczenia. Jeśli nie masz kadzidła – możesz z powodzeniem użyć wysuszonego drewienka, pilnuj jednak, by nie zajęło się ogniem, a jedynie lekko i równomiernie tliło. Dla bezpieczeństwa odsuń od niego łatwopalne elementy wyposażenia domu.
  • odświeżacz powietrza – drewno palo santo ma wspaniałe właściwości odświeżające powietrze. To doskonała naturalna, przyjazna środowisku alternatywa dla gotowych aerozoli czy zawieszek.
  • odstraszanie owadów i insektów – ze względu na swój charakterystyczny aromat, palo santo doskonale sprawdzi się w sezonie letnim jako naturalny środek odstraszający owady.
  • wyrób kosmetyków – olejek eteryczny pozyskiwany z drewna palo santo ma szerokie zastosowanie w kosmetyce ze względu na swoje właściwości antybakteryjne, antyseptyczne oraz niepowtarzalny zapach.
  • aromaterapia – szczególnie przydatna, gdy chcemy oczyścić drogi oddechowe i złagodzić kaszel oraz stan zapalny.

Palo santo – korzyści

Wśród korzyści wypływających ze stosowania palo santo (https://www.czarymary.pl/p_932756_studio_gong_palo_santo_opakowanie_100_gram) wymienić można przede wszystkim relaks i odprężenie. Palone drewno czy kadzidło palo santo doskonale koi nerwy, może zatem pomóc także w codziennej medytacji. Oczyszcza także dolne drogi oddechowe, co wspomaga leczenie przy jesienno-zimowych przeziębieniach, warto zatem w razie potrzeby przygotować z niego inhalację.

Podobne właściwości ma również olejek eteryczny palo santo – wystarczy wkropić jego niewielką ilość do kominka do aromaterapii lub wrzącej wody. Sprawdzi się też jako naturalny kosmetyk do cery problematycznej, gdyż rozcieńczony olejek świetnie redukuje trądzik i wypryski oraz koi cerę tłustą. Jeśli zapach olejku palo santo przypadł Ci do gustu, możesz wymieszać go np. z bezzapachowym olejem kokosowym i używać jako perfum.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

two + 16 =